Oldal kiválasztása

Mi a coaching?

Szerző: | nov 15, 2021

13+1 kérdés, ami a coachinggal kapcsolatban felmerülhet benned.

 1. Mi a coaching?
  A coaching nagyon egyszerűen és röviden: irányított beszélgetés egy határozott jövőbeni cél elérése érdekében.

 2. Mit csinál egy coach?
  A coach: mentális edző, segít feltárni a lehetőségeidet a fent említett cél elérése érdekében, és segít elindulni és rajta maradni az utadon.

 3. Egyáltalán miért van szükséged egy coachra?
  A szüleid, a párod, a barátaid nagyon szeretnek téged, csupa jót akarnak neked, de egyáltalán nem biztos, hogy te is azt akarod. A coach feltétel nélkül bízik és hisz benned, bármennyit botladoztál addig. Tudja, hogy képes vagy elérni azt a vágyat, célt, ami felébredt benned, és tud segíteni, hogy ténylegesen eljuss a-ból b-be.

 4. Minden „igazi” beszélgetés coaching. Akárki a partnered ebben, legyen az szülő, barát, tanár, de még a masszőr is, vagy a főnököd, vezetőd.
  Akkor mégis hogyan tud hasznodra válni egy coach?
  A különbség nagyon nagy is tud lenni. Említett társaid ismernek valamilyennek, így szeretnek, és azt szeretnék, ha ilyen is maradnál. Miközben te éppen változnál.
  A profi mentor látja a lehetőségeid is, segít megérteni az emberi kapcsolataid magasabb szinten. Tudja mikor kell meghallgatni, mit kell mondani….és mit nem. Tudja mikor, milyen kérdéseket kell feltenni, hogy a beszélgetés egy meghatározott cél felé haladjon.

 5. Akkor mi a különbség egy barát és egy coach között?
  Nem akarom túlmisztifikálni, vannak közöttünk sokan, akik ösztönösen jók ebben. Miről ismered fel? Empatikus, megérti a problémád, de nem ugrik be melléd a gödörbe, hogy együtt sírjatok. Figyel rád. A legfontosabb, hogy ő maga is tudatos erőfeszítéseket tesz, hogy változtasson azon, ami megérett a változásra. Ismer módszereket, technikákat, amiket ő is használ.
  Összefoglalva: egy coach időt, és erőfeszítést szán a folyamatos képzésére, tanul, és alkalmazza a tanultakat a saját életében is. Ismeri, látja, járja a sikerhez vezető utat, bármi legyen is az, és tud neked is segíteni, hogy a kívánt útra lépj. Neki is van coacha, mert ő sem tökéletes, vannak kihívásai a saját életében, csupán előtted jár egy kicsit, vagy nagyon.

 6. Óvakodj az olyan coachtól, de embertől is, aki tökéletesnek mutatja magát. Határozottan állítja, hogy ő már túl van minden kihíváson, megoldott minden problémát, nincs min változtatnia. Gondold csak végig. Amikor nem volt párod, férjet akartál, aztán házat, gyereket, jó állást, jobb autót….Mindig akad tennivaló. Elérsz egy célt, és jön a következő, meg a következő. Nincs tökéletes, csak utazás.

 7. A coach megmondja mit tegyek?
  Röviden: nem. Ez a műfaj a tanácsadás, tanácsadás nélkül. Az edződ nem mondja meg mi a megoldás, mert az az ő megoldása lenne. Benned ott bujkál a válasz a kérdésedre, ő csak segít azt megtalálni, felszínre hozni. Lerövidíti a keresés útját, és vannak eszközei, amit használhatsz a megvalósításhoz.

 8. Gyakori kifogás, hogy nincs időm egy coaching folyamatra, azonnali megoldás kell.
  Ez az egyik legnagyobb csapda. Tudom elfoglalt vagy, sok a feladat, a nap meg neked is csak 24 óra. Gondold át, mi történik, ha nem teszel semmit. Hagyod a dolgokat, úgy, ahogy vannak. Az autódat is elviszed szervizbe, akkor is, ha semmi baja. A házadat is kifested időnként, mert ha nem tennéd….. Most azt fontold meg, mi lenne, ha kéthetente egy órát egy edzővel töltenél.
  Hogyan változna az életed? Több pénzt szeretnél? Karriert váltanál? Jobb kapcsolatot szeretnél a pároddal, a gyerekeiddel? Ledobnál néhány kilót?
  Havonta két óra, és minőségi változás. Fogj bele most! Sohasem késő!

 9. Elveszíthetem a szeretteim támogatását, ha változom? Tudnod kell, hogy ez a folyamat nem úgy zajlik, hogy elkezded a változtatást, és hopp….másnap reggel arra ébredsz, hogy elég pénzed van, megkaptad álmaid állását, 10 kilóval könnyebb vagy……
  Te sem változol egyik napról a másikra, így a környezetednek is van ideje elfogadni az új énedet. Ebben is segít az edződ, hogyan kommunikáld a benned, veled történteket.
  Ismered a béka történetét arról, hogyan lett sikeres? Itt elolvashatod.

 10. Mi van, ha nem vagyok képes megtenni, amit kellene?
  Az edződ segít megtalálni a hitedet önmagadban. Segít felkutatni az erőforrásaid, amik mindig is ott voltak, csak nem ástad elő őket. Segít elengedni az olyan tévhiteket, hogy túl fiatal vagyok, túl idős, már késő… Ezek csak gondolatok, és a gondolatot meg tudod változtatni. Henry Ford mondta: „Akár azt gondolod, hogy képes vagy rá, akár azt, hogy nem …igazad van.” Gondold másképp!

 11. Más városban, külföldön élek. Így is felvehetem veled a kapcsolatot?
  Az elmúlt néhány hónap megmutatta, hogy van más lehetőség is, mint a személyes találkozás. Számomra is meglepő, de ugyanolyan hatékonyan működik a folyamat, mintha ott ülnénk egymás mellett. A technika lehetővé teszi a nagy távolságok áthidalását.

 12. Egyéni, vagy csoportmunkát válasszak?
  Ez kérdés, illetve probléma függvénye. Van olyan téma, ami nem bírja el a nyilvánosságot, mert intim, mélyen érint, még magadnak is nehezen fogalmazod meg. Ilyenkor egyéni foglalkozást javaslok.
  Ha csak meg szeretnél tanulni egy technikát, mondjuk, hogy jobban tudd kijelölni a határaid, a csoportos workshop a jó megoldás. A csoporttagok tudják inspirálni egymást, nem mellesleg remek közösségek, sőt barátságok tudnak szövődni.

 13. Fájni fog?
  Nem fogok hazudni neked, néha igen. Nem könnyű szembenézni, elfogadni tudni gyarlóságainkat. Ezért is jó, ha ilyenkor van melletted egy edző, akinek az a feladata, sőt hívatása, hogy fogja a kezed és támogasson, amikor nehéz. Tovább megyek. Ha fáj is, sokkal nagyobb öröm, elérni a céljaid, javítani az életminőségeden. Szavakba sem tudom önteni az érzést, sokkal több örömnél látni, érezni, megtapasztalni a változást. Itt olvashatsz egy velem készült riportot a coachingról.

 14. Akkor mire is jó a coaching?
  Gazdagítja és bővíti az életed, akkor is, ha most minden rendben van. Mindig lehet jobb. Segít az üzleti életben, vagy a munkahelyeden. Megtanulhatod hogyan legyél jobb vezető, társ, munkatárs, anya, férj… Hogyan gyakorolj hatást másokra. Hogyan vedd észre saját és mások értékeit. Hogyan legyél magabiztosabb és sikeresebb az élet minden területén.

Maradt még kérdésed? Tedd fel! Nincs rossz kérdés, csak amit fel sem teszel.

Kérj időpontot egy félórás, díjmentes feltáró beszélgetésre. Segít eldönteni, én vagyok e a te embered.

Ha már most tudod, hogy erre van szükséged, az alábbi gombra kattintva kérhetsz időpontot.

Tedd meg most:

 

.