Oldal kiválasztása

Egy komfortzónád van. Óriási tévedés.

Gyakran halljuk mindenhonnan, hogy az élet a komfortzónán kívül kezdődik. Miért ódzkodunk ettől. Mert, ha valóban egy komfortzónánk lenne, ez azt jelentené, hogy az ebből való kilépés fenekestül felforgatja az életünk. És ez ijesztő.

Miért mondom én, hogy nem csak egy komfortzónád van?

Ha ezt megérted, sokkal könnyebb lesz a változtatás mellett dönteni. Az alábbi példák segítenek megérteni.

Van egy munkád, amiben otthonosan mozogsz. Értesz hozzá, csinálod nap, mint nap, tudod mire , hol kell keresned a választ. Jófej főnököd van, vagy, ha vállalkozó vagy nem kell ecsetelnem milyen gyorsan változnak a feltételek. Ez az édes/drága jófej főnök látja milyen ügyes vagy, ezért úgy dönt komolyabb feladattal bíz meg. Hoppá! Máris ismeretlen területen találod magad, azaz kirepültél a komfortzónádból.

Jó esetben van párod is. Remekül megvagytok, le vannak osztva a feladatok, mindenki tudja és teszi a dolgát. Aztán jön egy változás. Akár a fent említett előléptetés bármelyikőtöknél, akár úgy döntötök, hogy jöhet a gyerkőc, vagy házépítésbe fogtok…. Megint borul az eddig jól működő rend.

Még mindig munka. Most ugye különleges helyzet van. Sokan váratlanul orbison kívül találták magukat, azaz elvesztették a munkájukat. Ez egyértelműen hatással van a pénzügyekre.

Helyzet van, mégpedig az egészségünket erősen érintő helyzet. Akár te, akár közeli hozzátartozód kerül bele a szórásba, vagy „csak” veszélyeztetett csoport tagja, és máris komfortzónán kívülre kerültél. Más életvitelt kíván.

Most csak a négy meghatározó életterülettel foglalkoztam, de említhetném a hobbidat, a baráti társaságodat, a tanulmányaidat.

Mind-mind külön életterület, külön komfortzóna.

Mert olyan nincs, hogy egyszerre minden varázsütésre összeomlik. Vannak területek, amelyek tudnak zónán belül maradni a változások ellenére is. Vannak, amelyek összefüggnek. Bár azt mondják minden-mindennel összefügg, és ez így is van. Van azonban, ahol figyelmen kívül hagyható a hatás, mert olyan minimális. Van ahol azonban nem, azonnali megoldást kíván a feltételek átalakulása.

A feneség ebben az, hogy többnyire hatáskörön kívül vannak a változások, lásd jelen helyzet.

Ha megfeszülsz sem maradhatsz ki belőle.

Na ezért mondom, hogy nem egy általános/átlagos komfortzónád van. Mert azt ugye tudod, hogy átlagos nem létezik. Az csak egy mesterségesen, matematikailag létrehozott szám.

Itt is rendkívül fontos, hogy meg tudd különböztetni azokat területeket, amin nem tudsz változtatni, mert külső körülmény, azoktól, ami a te hatáskörödben maradt.

Vannak ám pozitív következmények is.

Nem ismerem az élethelyzetedet, nem tudhatom a te életedre milyen hatást gyakorolnak a körülmények, de mondok néhány példát.

Nem járhatunk moziba, színházba, koncertre. De hurrá! Itt a jó idő, lehet kirándulni. Egészséges. Minőségi időt tölthetsz a szeretteiddel. Ráadásul költséghatékony is, ha ügyesen csinálod.

Több időd van, mert nem kell munkába járnod. A kellemetlenebb része, hogy azért, mert elvesztetted a munkád. Azonban erre is tekinthetsz más szemmel. Itt az idő feltérképezni milyen képességedet nem használtad eddig. Kérdezd meg magadtól : mit csinálhatnék még?

Nem részletezem. Sokféle módja van, hogy egy negatívnak tűnő helyzetben megtaláld, hogyan fordíthatnád a hasznodra.

Egy szó, mint száz, komoly változások vannak folyamatban. Illúzió azt gondolni, hogy csak idő kérdése, és visszaáll a rend. Rend lesz. Ám biztosan nem olyan, mint volt.

A kérdés, hogy tudjuk ezt a javunkra fordítani?